Waarom zien wij ons als een mooi alternatief tegenover de klassieke speeddate bedrijven?​

  • door
nieuwe partner vinden slow speed daten

Een opkomend fenomeen de laatste decennia zijn de speedrating formules. Er zit zeker potentieel in deze formules, maar uit wetenschappelijk oogpunt zijn er toch een aantal gebreken.

Speeddating organisaties in België zijn nog altijd veel te veel gericht op toeval. Mensen moeten zich inschrijven en de enige selectie parameter is leeftijd. Dat is natuurlijk veel te weinig om mensen gericht te matchen en koppelen. Hierdoor wordt de kans op succesvolle ontmoetingen zeer sterk gereduceerd.

Uit onderzoek blijkt dat slechts 4% van de ontmoetingen tijdens een speeddate succesvol (in de zin van een vervolgdate) is in de formule die we nu kennen. Dit vinden wij vrij weinig voor de tijd die erin gestoken wordt door zowel de organisatie als de mensen die erop afkomen.

Wij als organisatie willen een grondige selectie en matching doen zodanig de kans op positieve en waardevolle ontmoetingen groter is.

5 à 6 minuten ontmoeting is bovendien te weinig om iets zinvols over iemand te zeggen. Het brein van een mens kan belangrijke, maar minder waarneembare matching voorkeuren (achtergrond, attitudes, waarden, persoonlijkheid,…) niet analyseren op 5 minuten. Het brein schakelt meteen over naar de meest zichtbare voorkeuren of kenmerken: uiterlijk, extraverte persoonlijkheden en non-verbale communicatie zijn de scherprechters in deze dating formule. 

Hoevaak blijkt wel niet in meer langdurige en spontane ontmoetingen dat onze eerste indruk van mensen niet bleek te kloppen? Jammer genoeg moet er in het model van 5 minuten interacties een beslissing genomen worden en kan het slecht gevoel bij iemand daarna niet meer afgetoetst worden. 

Ben je niet extravert of heb je geen uitgesproken mooi uiterlijk dan heb je weinig kans om gekozen te worden. En zeker als je man bent want vrouwen blijken op speeddate sessies veel selectiever te zijn dan mannen.

Meer nog, ben je iets of wat gereserveerder of timide dan is de kans om gekozen te worden op speeddate sessies helemaal nihil. En dit komt het zelfbeeld en vertrouwen van deze mensen niet ten goede.

Een laatste argument tegen is dat speeddating organisaties vaak veel te grote groepen (van 20 tot 30 personen)  uitnodigen,  opnieuw om zoveel mogelijk winst te maken. En dit heeft opnieuw impact op ons brein. We schakelen over naar een zeer vergelijkend en evaluatief brein. Het zorgt voor niet comfortabel daten en ook voor uitputting aan het eind van zulke sessies. 

Vandaar is een ontmoetingsmodel dat meer de focus legt op duurzamere, tragere en langere kennismakingen belangrijk. Zeker als dit gestoeld is op wetenschappelijke vragenlijsten en criteria om mensen zo goed mogelijk te matchen waardoor de kans op een succesvolle ontmoeting gemaximaliseerd wordt.

Wij zijn dus meer fan van het slow daten in kleinere groepen of gewoon in 1 op 1 ontmoetingen.

Mensen moeten veel meer tijd krijgen om elkaar te leren kennen. Om zo ook andere kenmerken (persoonlijkheid, waarden, , …) te weten te komen en af te checken aan zichzelf.  

Zo kunnen verschillende leuke activiteiten (en waarom op termijn geen single reizen?) georganiseerd worden, waarbij er een afwisseling is tussen contact in groep en één op één interacties.